pinterest-ca1d9.html

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023

Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΑΛΚΥΟΝΗΣ (ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ)

Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΑΛΚΥΟΝΗΣ (κουκλοθέατρο)


(Υλικά: Μπορούν να στολίζουν το κουκλοθέατρο ένα κύμα από τη μια πλευρά κι ένας πύργος με ένα δέντρο από την άλλη μεριά.

Ένας ήλιος, ένα καράβι, ένα κομμάτι ίδιου χρώματος με το καράβι, μια φωλιά με αυγά.)


- Γεια σας παιδιά! Είμαι ο Δίας ο τρανός και δυνατός! Όσοι δε με ξέρετε είμαι ο βασιλιάς των 12 θεών του Ολύμπου! Κανείς δεν τολμά να τα βάλει μαζί μου και δεν είναι πιο δυνατός από εμένα. Όποιος δεν με υπακούει και δε με σέβεται τότε του ρίχνω μια με τον κεραυνό και παρ' τον κάτω! Α! Σα να ακούω βήματα! Ας κρυφτώ μη με δουν οι άνθρωποι και μου ζητήσουν κανένα αυτόγραφο ή με βάλουν στο ΤΙΚ ΤΟΚ. Τα βαριέμαι λίγο αυτά!

 


-Έλα Κύηκα! Εδώ είναι καλά να καθίσουμε. Έχει ησυχία και μπορούμε να απολαύσουμε ο ένας τη συντροφιά του άλλου. Πόσο ευτυχισμένη με κάνεις!


-Αλκυόνη μου, κι εσύ με κάνεις πολύ ευτυχισμένο! Πόσο χαίρομαι να σε βλέπω! Είσαι τόσο όμορφη! Καμιά δεν μπορεί να σε ξεπεράσει στην ομορφιά! Είσαι μια θεά!


- Κι εσύ Κύηκα είσαι τόσο δυνατός! Στην αγκαλιά σου νιώθω τόσο ήρεμη! Είσαι γενναίος! Κανένας δεν είναι πιο ισχυρός από εσένα! Ακόμα και ο Δίας! Τι είναι μπροστά σου; Τίποτα! Εσύ είσαι ο δικός μου θεός!

(Τραγουδάει «Είσαι θεός, ήλιος καλοκαιρινός...» (μπορεί να ακουστεί τραγούδι https://www.youtube.com/watch?v=ExvqEwEO6PM )


-Είμαστε και οι δυο θεοί Αλκυόνη μου! Και τόσο ευτυχισμένοι! Δεν εξηγείται αλλιώς! Μόνο οι θεοί απολαμβάνουν τέτοια ευτυχία! [...] Αλκυόνη μου ξέρεις πρέπει να πάω ένα ταξίδι σύντομα. Έχω κάποιες δουλειές να τακτοποιήσω. Αύριο θα φύγω με το καράβι. Θα γυρίσω όμως όσο πιο γρήγορα μπορώ! Στο υπόσχομαι!


- Κάθε μέρα θα κοιτώ τη θάλασσα και θα σε περιμένω Κύηκά μου, θεέ μου!


-Θεά μου! (φεύγουν από τη σκηνή)


-Τι ακούσανε τα αυτιά μου; Είμαι ένα τίποτα; Ο Κύηκας είναι πιο δυνατός από εμένα; Μα αυτά είναι ψέματα! Συκοφαντίες! Άκους εκεί! Ο Κύηκας θεός! Και μάλιστα πιο δυνατός από εμένα! Θα του δείξω όμως! Να! Τον ακούω που είναι με το καράβι του στη θάλασσα! Τώρα θα του ρίξω ένα αστροπελέκι! Για να δούμε πόσο δυνατός και πόσο θεός είσαι Κύηκα!


(ρίχνει το αστροπελέκι, ακούγεται ήχος) https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=%CE%B7%CF%87%CE%BF%CF%82+%CE%BA%CE%B5%CF%81%CE%B1%CF%85%CE%BD%CE%BF%CF%8D#fpstate=ive&vld=cid:a5acc57e,vid:T6Bs4cMOG9s


-Βοήθεια! Βοήθεια! Το καράβι μου! Η θάλασσα! Αλκυόνη μου σ΄αγαπώωωωω! (Ο Κύηκας χάνεται στα κύματα)


- Είδες; Ένας απλός άνθρωπος ήσουν! Χάθηκες τώρα! Πάω! Οι θαυμαστές μου θα στενοχωρηθούν. Ξέρω ότι με κοιτάτε με στραβό μάτι τώρα. Τι να έκανα όμως; Με προκάλεσε. Μήπως όμως κι εγώ δεν κράτησα τον θυμό μου; Ήμουν υπερβολικός. Συγγνώμη. Κι όμως, δεν είμαι τόσο κακός παιδιά.


(ακούγεται μελαγχολική μουσική) https://www.youtube.com/watch?v=0Jc2tdxYxcw


- Οι μέρες πέρασαν Κύηκα και δε φάνηκες ακόμα. Πού είσαι; (κοιτάει στη θάλασσα)

Μα...μα τι είναι αυτό; Ένα κομμάτι ξύλο. Αυτό το ξύλο κάτι μου θυμίζει. Είναι από το καράβι του Κύηκα! Όχι! Δεν μπορεί! Κύηκα χάθηκες! Μα δεν είμαστε και οι δυο θεοί; Τι δυστυχία! Δεν έπρεπε να πω ότι ο θεός Δίας είναι ένα τίποτα. Είμαστε απλοί άνθρωποι. Δυστυχισμένοι. Εγώ κι εσύ χαμένος! Σε πήρε η θάλασσα! Κι εγώ τώρα μόνη μου τι θα απογίνω; Είμαι κι εγώ χαμένη! Θέλω να ρθω κι εγώ στη θάλασσα. Θέλω να να σε βρω! Έχε γεια καημένε κόσμε! Έχε γεια γλυκιά ζωή! (η Αλκυόνη πέφτει στη θάλασσα)



- Μηηηη! Δε σε πρόλαβα! Κάτσε να δω τώρα τι θεϊκό μπορώ να κάνω. Ναι! Το βρήκα! Θα σε μεταμορφώσω σε πουλί. Τα χρώματά σου θα είναι το κιτρινοπορτοκαλί του ήλιου και το μπλε της θάλασσας και του ουρανού και θα ζεις στη θάλασσα, κοντά στον αγαπημένο σου.


(η Αλκυόνη μεταμορφώνεται σε πουλί)


- Εντάξει Δία! Κάτι καλύτερο δεν μπορούσες να κάνεις; Τέλος πάντων! Δε θα σου πάω κόντρα. Είδα πόσο δυνατός είσαι. Ωραίο το μπλε και το κιτρινοπορτοκαλί δε λέω, αλλά κάτι δεν σκέφτηκες.


- Τι εννοείς Αλκυόνη μου; Τι δε σκέφτηκε ο σοφός Δίας;




- Που θα τα γεννάω τα αυγά μου; Στη θάλασσα μέσα; Να μας πνίξεις όλους θέλεις;


- Όχι, όχι, προς Θεού! Όχι πάλι τα ίδια. Για να σκεφτώ λίγο...χμμμμμ. Το βρήκα! Θα γεννάς τα αυγά σου στα βράχια!


- Και τα κύματα; Τα κύματα σοφέ Δία δεν τα σκέφτηκες; Τον χειμώνα που γεννώ τα κύματα είναι ψηλά, η θάλασσα είναι κρύα και αγριεμένη. Θα μου τα πνίξει η θάλασσα που σκεπάζει με τα κύματα τα βράχια.


- Σα να 'χεις δίκιο Αλκυόνη. Λοιπόν μη στεναχωριέσαι καθόλου. Να παιδιά! Για να δείτε πόσο καλός είμαι θα κάνω για δεκαπέντε μέρες τον χειμώνα ο καιρός να είναι καλός, να έχει λιακάδα και η θάλασσα να ηρεμεί. Έτσι Αλκυόνη θα μπορείς να γεννάς τα αυγά σου με ασφάλεια, αφού δεν θα έχει ψηλά κύματα κι εσείς παιδιά θα μπορείτε να χαίρεστε τις βόλτες σας στο πάρκο αυτές τις ημέρες. Άντε πάλι. Όλους σας σκέφτηκα. Τι έχετε να πείτε;


(Ακούγεται μουσική https://www.youtube.com/watch?v=vwiPKwKPmgw Βγαίνει ο ήλιος. Η Αλκυόνη γεννά τα αυγά της σε ένα βράχο, κοιτά τον ήλιο πάνω ή έξω από το παράθυρο κινητοποιώντας τα παιδιά να κάνουν το ίδιο)


- Τι ωραίος χειμωνιάτικος ήλιος! Τ' αυγά μου κι εγώ σε ευχαριστούμε πολύ Δία!



- Παρακαλώ! Και του χρόνου παιδιά!


Φύλλο εργασίας

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου